Zielnik ojca Norberta – ocet ziołowy

O. Norbert M. Siwiński

Obraz dla artykułu: Zielnik ojca Norberta

Ocet (łacińskie acetum) jest wodnym roztworem kwasu octowego, powstającego w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Powszechnie stosowany jest on jako przyprawa zakwaszająca, a w kuchni możemy spotkać różne jego rodzaje.

Ocet spirytusowy (ten najbardziej znany biały ocet) powstaje w wyniku fermentacji spirytusu oraz rozcieńczenia roztworu do odpowiedniego stężenia (np. 6% lub 10%). Ocet winny (biały i czerwony) powstaje z kolei w wyniku fermentacji wina. Każdy z nas zna włoski ocet balsamiczny (aceto balsamico di Modena) o charakterystycznym zapachu, smaku i czarnym kolorze. Bardzo polecam ten ocet ze świeżymi pomidorami, serem mozzarella, świeżą bazylią i olejem z oliwek (uzyskujemy wtedy klasyczną włoską przystawkę, tzw. caprese).

Kolejnym rodzajem octu jest ocet pozyskiwany z moszczów owocowych, czyli świetna przyprawa do sałatek i surówek. Przy odrobinie wysiłku sami przygotujemy pyszne przyprawy w naszej domowej kuchni. Do wyrobu octów ziołowych możemy użyć następujących składników: bazylii, tymianku, rozmarynu, czosnku, estragonu, imbiru, gałki muszkatołowej, dziurawca, mięty, melisy, kozłka, wrotyczu, mniszka, dziewanny, kolendry. […]

All text article in print edition of "Rycerz Niepokalanej"